استون چیست و کاربرد استون
استون ساده ترین مدل از کتون با فرمول شیمیایی C₃H₆O است که به دلیل ماهیت شیمیایی خود، یک حلال بسیار قوی و مناسب برای بیشتر ترکیبات آلی به حساب می آید. جالب که بدانید که این ماده به مقدار ناچیزی در ادرار و خون وجود دارد و جالبتر این که در افراد دیابتی این مقدار خیلی بیشتر است.
این مایع فرار به صورت طبیعی در برخی گیاهان و البته به مقدار بیشتری در گازهای ناشی از آتشفشانها موجود است. از دیگر موارد درباره این مایع باید گفت: از مواد شیمیایی است که در دوزهای بالا بسیار خطرناک و سمی می باشد و در استفاده از آن باید نکات ایمنی و خود مراقبتی را لحاظ کرد.
استون چیست؟
بدون آنکه متوجه باشیم، در طول روز بسیاری از موادی که استفاده میکنیم از فرمولاسیون شیمیایی به وجود آمدهاند، یکی از این مواد استون است که در مصارف کشاورزی، صنعتی و پزشکی کاربرد دارد. استون به طور مستقیم یا غیر مستقیم از طریق پروپیلن تولید میشود و تولید آن وابسته به فنول است.
حال در ادامه مطلب با جزییات بیشتری بررسی می کنیم که استون چیست و چه کاربردی دارد؟ فرمول استون و فرمول شیمیایی استون کدام است؟ جهت تهیه گریدهای بهداشتی، پزشکی و صنعتی این محصول، استون را از کجا بخریم؟استون ناخن یا استون لاک پاک کن چیست که در مقاله ای جداگانه به بررسی آن پرداخته ایم.
آنچه در ادامه در سایت نیکو شیمی مطالعه خواهید کرد به طور کلی به آنچه درباره استون باید بدانید، اختصاص دارد و تصمیم داریم از مباحثی مانند استون چیست؟، کاربرد استون، ویژگیهای استون و شرایط استفاده و نگهداری از استون مطالب مهم و کاربردی در اختیارتان بگذاریم. پیشنهاد میکنیم تا پایان مقاله همراه ما باشید.
حلال استون چیست؟
استون از مواد شیمیایی است که همه ما با کاربرد آن به عنوان حلال در اکثر لکه ها آشنایی داریم اما در پاسخ علمی تر به این سوال که حلال استون چیست؟ استون در واقع با عنوان پروپانول در علم شیمی نام برده می شود. از گروه کتون ها و در دسته مایعات می باشد. مایعی که بدون رنگ و سمی است. بوی تندی مانند اسانس میوه ها دارد.
فکر کنید، یا شاید تا به امروز به استون بسیار سطحی نگاه کرده باشید و اطلاعات زیادی در مورد آن نمیدانستید اما این ماده، مایعی بی رنگ و سمی، قابل اشتعال و بسیار فرار است که به سادگی قابلیت حل پذیری دارد و حلال بسیار خوبی برای ترکیبات آلی به شمار میرود. زمانی که استون با آب ترکیب شود، به عنوان حلال قوی برای مصارف صنعتی، خانگی، آزمایشگاهی و غیره کاربرد دارد.
استون در معرض هوا و نور تحت تاثیر اکسید کنندههای قوی و فلزاتی مانند آلومینیوم و مس قرار میگیرد و پلیمر میشود و در مرحله بعدی با آزاد شدن گاز تولید شده و ترکیب با هوا باعث بروز انفجار و یا احتراق میشود.
کاربرد استون چیست؟
اکثر افراد مخصوصاً دختربچهها، این محصول را با نام لاک پاککن میشناسند. این ماده از مواد عالی به شمار میرود و در صنایع مختلف از آن برای پاک کردن و بهعنوان حلال، استفاده میکنند. با توجه به مصرف زیاد این ماده در صنایع، خرید استون با کیفیت بالا، یکی از چالشهای پیش روی صنایع به شمار میرود. این صنایع، حلال استون را بهصورت عمده خریداری کرده و مورداستفاده قرار میدهند. ازاینرو لازم است مراکزی را برای خرید این محصول انتخاب کنید که اطلاعات جامعی در مورد این ماده و طرز تهیه آن داشته و محصولی با کیفیت قابلقبول به شما ارائه دهند.
از استون در موارد مختلفی از آزمایشگاه تا مراکز پزشکی گرفته تا آرایشگاه و نوشت افزار استفاده میشود. در این بخش به برخی از کاربردهای آن اشاره میکنیم:
استفاده از استون به عنوان حلال:
کاربرد استون به صورت کلی به عنوان حلال بسیاری از مواد آلی مانند اتر، اتانول، بنزن و... است. چرا که استون دارای خاصیت قطبیت بسیار بالایی می باشد. همچنین در مایعاتی مانند آب خاصیت محلولی دارد و این امر به خاطر دارا بودن ترکیبات قطبی مشابه در آب و استون می باشد.
از کاربردهای استون که به عنوان حلال استفاده میشود، در صنایع مرتبط با فیبرهای صنعتی و پلاستیکها، به عنوان حلال، بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. از این ماده که خودش خاصیت فرار بودن دارد برای از بین بردن رنگها و روکشها استفاده میشود.
ابزار آلات را با این ماده تمیز می کنند، و سطح فلزات را قبل از اینکه مورد رنگ آمیزی قرار بگیرند بوسیله استون تمیز و آماده می کنند.
برخی ابزارآلات هم به آسانی تمیز نمیشوند اما استون مشکل را بر طرف میکند. ردپای این ماده کاربردی را در تولید محصولات صنعتی، محصولات بافتنی، تولید پارچه، رنگ کردن لوازم خانگی، رنگ کردن اتومبیل و غیره نیز به چشم میخورد، ضمن اینکه با کمک آن رزین پلی استر را رقیق میکنند و اپوکسیدهای دو جزئی هم حل میشوند.
همچنین استون در رقیق کردن رزین های پلی استر نیز کاربرد دارد.
کاربرد آزمایشگاهی استون:
استون در آزمایشگاه هم حلال مهمی به شمار میرود و برای تمیز کردن و شست و شوی ظروف آزمایشگاه از آن استفاده میشود. علاوه بر آن به عنوان حلال پروتیک و قطبی هم در بسیاری از واکنشهای آلی نظیر SN2 کاربرد دارد. این ماده در زمینه ردیابی هم کاربرد دارد، در واقع از آنجا که تحت نور UV فلورسنت قرار دارد در اغلب آزمایشهای فیزیکی و شیمیایی در جایگاه ردیاب فلورسانس قرار می گیرد.
استون در لوازم آرایشی:
یکی از پر مصرف ترین موارد در زمینه آرایش است. بانوان از استون برای پاک کردن لاک ناخن استفاده میکنند. نکته جالب دیگر این است که از این ماده برای درمان جوشها و همچنین برای لایه برداری پوست های خشک هم استفاده میشود. از دیگر موارد میتوان به تولید قرصها و مایعات به منظور مخلوط کردن پر کنندهها و مواد اولین اشاره کرد. همچنین آرایشگران از این ماده برای جدا کردن چسب از کلاه گیس، کمک میگیرند.
زمینه های پزشکی کاربرد استون:
شاید از شنیدن این جمله تعجب کنید که استون به طور طبیعی در متابولیسم بدن و ارگانهای طبیعی و عضلات و بافتها وجود دارد و در خون هم مقداری استون مشاهده میشود. صنعت داروسازی نیز از استون بی نصیب نمانده و از ترکیب آن با دیگر مواد برای تولید قرصهایی با مقاومت چگالی بالا استفاده میشود.
در صنعت دارویی نیز از استون به عنوان کاربرد حلال و به نوعی واسطه شیمیایی استفاده می شود.
تولید ترکیبات شیمیایی با استفاده از استون:
در صنعت شیمی و صنایع شیمیایی از استون در تولید حلالهایی مانند متیل ایزوبوتیل الکل و متیل ایزوبتیل کتون و سنتز متیل متاکریلات نقش دارد. صیقل دادن صفحات پرینتر سه بعدی، حمل کننده استیلن در داخل سیلندرها از دیگر موارد موثر کاربرد استون است.
کاربرد استون به صورت کلی به عنوان حلال بسیاری از مواد آلی مانند اتر، اتانول، بنزن و... است. چرا که استون دارای خاصیت قطبیت بسیار بالایی می باشد. همچنین در مایعاتی مانند آب خاصیت محلولی دارد و این امر به خاطر دارا بودن ترکیبات قطبی مشابه در آب و استون می باشد. بطور کلی استون در موارد صنعتی جهت تولیداتی نظیر پارچه، پلاستیک، چسب، رنگ و ... بکار می رود.
مصارف خانگی استون:
در مصارف خانگی از استون به صورت غیر مستقیم به عنوان پوشش غذایی و چسب استفاده می شود که این مورد توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده مجاز شده است.
معروف ترین کاربرد استون به نوع استون ناخن است که بعنوان لاک پاک کن استفاده شده و کار لایه برداری از روی ناخن را انجام می دهد.
آیا استون ضد عفونی می کند
بیشتر مردم برایشان سوال پیش میاد که استون را از کجا تهیه کنیم ولی شرکت نیکوشیمی برای راحتی مشتری های عزیز خرید آنلاین استون را در شرکت نیکوشیمی خود آغاز کرده است.
فرمول شیمیایی استون
حلال استون از 3 اتم کربن، 1 اکسیژن و 6 اتم هیدروژن تشکیل شده است، و بدین ترتیب فرمول شیمیایی استون CH3COCH3 می باشد. این فرمول که به آن نماد شیمیایی استون نیز می گویند، از جهت ساختاری و ظاهر اتم ها و قرار گیری آن ها به شکل زیر می باشد.
خواص استون:
مایعی بی رنگ، فرار و بدون بو و قابل اشتعال است و با قابلیت کاملاً حل شدنی در صنایع مختلف و موارد آزمایشگاهی و بهداشتی کاربرد دارد.
از جمله قابلیتهایی که استون در مقایسه با دیگر مواد شیمیایی دارد و آن را نسبت به بقیه متمایز کرده، انحلال پذیری بالا در آب و برخی حلالهای آلی دیگر، سرعت تبخیر بالای آن، گرانروی پایین، قابلیت احیاء در بسیاری از محصولات تجاری، پتانسیل بالا در واکنشهای اکسیداسیون، در نظر گرفتن آن به عنوان ماده اولیه سنتز مواد شیمیایی و غیره است.
خواص استون به دو دسته خواص شیمیایی و خواص فیزیکی تقسیم می شود. در خواص شیمیایی استون از فرمول شیمیایی CH3COCH3 تشکیل شده و شکل کلی آن به صورت مثلث با دو راستا C=O می باشد. دارای وزن مولکولی 58.08 گرم بر مول می باشد. استون از مواد شیمیایی سازگار با محیط زیست می باشد و خطری را برای موجودات زنده به دنبال ندارد. خواص فیزیکی استون نیز به شکل مایع می باشد. سرعت تبخیر بسیار بالایی دارد. قابل اشتعال است و از انحلال پذیری بسیار بالایی برخوردار است.
شرایط استفاده و نگهداری از استون:
پیش از استفاده از استون، آگاهی از اینکه استون چیست و چگونگی استفاده صحیح و نگهداری از آن جزء ضروریات محسوب میشود. با توجه به اینکه استون قابل احتراق و آتش سوزی است، نباید در معرض حرارت و تابش مستقیم نور خورشید قرار گیرد. سعی کنید این ماده را به دور از مواد اشتعال زا و جرقه نگهداری نمایید.
همچنین به دور از حرارت و تابش نور مستقیم خورشید باشد و در ظروف دربسته نگهداری شود. لذا لازم است پس از هر بار استفاده درب بطری آن به خوبی بسته شود، چرا که به دلیل داشتن قابلیت فرار بودن سریعاً از بین میرود.
ضمن اینکه دقت داشته باشید برای نگهداری استون از بطری های شیشه ای استفاده کنید، استون های صنعتی دارای خاصیت حلالیت و خورندگی قوی ای هستند که می توانند بطری های پلاستیکی و پت را ذوب کرده و بخار شوند، بطوری که پس از مدتی مشاهده خواهید کرد که بطری از حالت شفاف به سفید کدر تغییر کرده و مقدار زیادی از حجم استون نیز کم شده است.
نکته ایمنی در استفاده استون:
از دیگر موارد که باید به آن توجه شود، این است که در صورت تماس با چشم، سبب آسیب جدی به قرنیه میشود در نتیجه بایستی از تماس با چشم جلوگیری کرد اما در صورت آلودگی چشم، پلکها را باز نگه دارید و با آب ولرم به مدت 20 دقیقه شست و شو دهید تا آلودگی بر طرف شود.
این نکته نیز حائز اهمیت است که احتمال آتش سوزی در محیط های بسته به دلیل وجود استون وجود دارد و فراموش نکنید در هنگام بروز این اتفاق استفاده از آب باعث خاموش شدن آتش نمی شود.
طرز تشکیل استون:
استون پروکسید در رده مواد منفجره بسیار خطرناک و با قدرت بالاست که از ترکیب چند ماده شیمیایی در حضور یک ماده کاتالیزور مثل اسید سولفوریک در یک فرایند شیمیایی پیچیده به وجود می آید. مشهور است که اولین بار این ماده شیمیایی را رئیس یک آزمایشگاه شیمی به نام «حییم وایزمن» در آزمایشگاه خود کشف کرده است.
دمای ذوب استون:
95.4°C
کاشف استون که بود؟
استون توسط حییم وایزمن کشف شده است.
فروشگاه آنلاین خرید و فروش استون:
استون از مواد بسیار پر مصرف در صنایع مختلف شیمیایی، دارویی، غذایی و آرایشی می باشد. شرکت های تامین کننده و خرید و فروش استون مختلفی در کشور وجود دارند که لازم است جهت خرید استون با کیفیت و مرغوب از شرکت های معتبر این محصول را خریداری نماییم. شرکت نیکوشیمی با داشتن سابقه طولانی و معتبر، امکان خرید و فروش آنلاین استون را فراهم نموده است تا در صورت نیاز بتوانید به راحتی با مراجعه به سایت این مجموعه از خدمات مشاورین ما بهره مند شوید.
0
نظر درباره این موضوع نوشته شده است
ارسال نظر
مقالات مرتبط