مسمومیت با متانول و روش فوری درمان آن
مسمومیت با متانول
در این مطلب قصد داریم تا درباره مسمومیت با متانول اطلاعاتی را در اختیار شما دوست عزیز قرار دهیم. ابتدا به تعریف این ماده و کاربردهایش میپردازیم و بعد سراغ مسمومیت با متانول میرویم. از اینکه ما را تا پایان همراهی میکنید، خرسندیم.
متانول چیست؟
متانول یک ترکیب آلی است که فرمول مولکولی آن CH3OH است. به آن «الکل متیل»، «الکل چوب» نیز میگویند. آن را "الکل چوب" می نامیدند، زیرا در زمان گذشته متنول از تقطیر چوب به دست میآمد. امروزه از طریق یک فرآیند صنعتی تولید میشود که در آن از مونوکسید کربن، دی اکسید کربن و هیدروژن استفاده میشود. متانول یک ترکیب شیمیایی آلی و سادهترین الکل آلیفاتیک با فرمول شیمیایی CH3OH است. این یک مایع سبک، فرار، بی رنگ و قابل اشتعال با بوی الکلی متمایز شبیه بوی اتانول است، اما سمیتر از اتانول است.
کاربردهای متانول
متانول و محصولات مشتقات آن مانند اسید استیک و فرمالدئید ایجاد شده از طریق واکنشهای شیمیایی به عنوان مواد پایه در پلاستیک اکریلیک، تولید پارچه و الیاف مصنوعی، تولید چسب، رنگ که در ساخت و ساز استفاده میشود و به عنوان یک عامل شیمیایی در داروها و مواد شیمیایی کشاورزی و ... کاربرد دارد.
مسمومیت چیست؟
مسمومیت یک بیماری است که در اثر بلع، استنشاق یا لمس یک ماده سمی ایجاد میشود. به عبارت دیگر مسمومیت اصطلاحی است که برای گروهی از بیماریهای ناشی از مصرف مواد سمی به کار میرود. در بیشتر موارد، افراد پس از مسمومیت طی چند روز بهبود مییابند. با این حال، بسیاری از انواع مسمومیتها مانند مسمومیت با متانول میتوانند خطرناک باشند.
مسمومیت با متانول
طی گزارشی اعلام شده است که، حدود 33 درصد از متانول ممکن است 48 ساعت پس از خرید متانول و مصرف آن همچنان در بدن وجود داشته باشد. این ماده به طور کامل از طریق دستگاه گوارش جذب میشود و سطح متانول خون میتواند در عرض 90 دقیقه به حداکثر میزان خود برسد.
مصرف متانول ممکن است باعث نوروپاتی بینایی ناشی از متانول شود. این یک بیماری جدی است که به عملکرد عصب بینایی و شبکیه آسیب میرساند و می تواند منجر به از دست دادن بینایی طولانی مدت یا غیرقابل برگشت یا حتی نابینایی شود. اثرات چشمی در 50 درصد افرادی که متانول مصرف میکنند دیده شده است و در عرض 24 ساعت آشکار میشود. مسمومیت با متانول میتواند منجر به ادم مغزی، خونریزی و حتی مرگ شود.
اقدامات اولیه هنگام مسمومیت با متانول
در صورت تماس متانول با پوست
لباسهای آلوده را دربیاورید، پوست را به طور کامل با آب و صابون بشویید.
در صورت تماس با چشم
پلکها را باز کنید، با آب تمیز بشویید و سپس به دنبال مراقبتهای پزشکی باشید.
در صورت استنشاق
به سرعت به محیط باز بروید و هوای تازه استنشاق کنید و راه هوایی را باز نگه دارید و اگر تنفس برای فرد دشوار است، به او اکسیژن بدهید. اگر تنفس قطع شد، فوراً تنفس مصنوعی بدهید و با پزشک مشورت کنید.
ذکر این نکته مهم است که این مطلب جنبه درمانی ندارد و جهت اطلاع رسانی منتشر شده است. اگر شما و یا اطرافیانتان دچار مسمومیت با متانول یا الکل اتانول شدند حتما و در اسرع وقت به بیمارستان مراجعه نمایید تا جلوی بروز خطر گرفته شود و در این خصوص اصلا تعلل نکنید.