رنگ های سنتتیک چیست؟
رنگ های سنتتیک چیست؟
رنگها مولکولهایی هستند که نور را در طول موجهای خاصی جذب و منعکس میکنند تا رنگ را به چشم انسان بدهند. دو نوع عمده رنگ وجود دارد: رنگهای طبیعی و مصنوعی. رنگهای طبیعی مخلوط های پیچیدهای از اجزای مشتق شده از مواد طبیعی مانند گیاهان، حیوانات یا مواد معدنی هستند. رنگهای مصنوعی در آزمایشگاه ساخته می شوند. مواد شیمیایی برای ساخت رنگهای مصنوعی سنتز می شوند. در این مقاله در مورد رنگهای سنتتیک صحبت خواهیم کرد.
رنگ خوراکی مصنوعی یا سنتتیک چیست؟
رنگهای مصنوعی خوراکی که به عنوان رنگ غذا نیز شناخته میشوند، معمولاً از یک ماده شیمیایی مصنوعی ساخته میشوند که به طور خاص برای افزودن رنگ به غذاها طراحی شده است. رنگهای خوراکی برای افزایش جذابیت استفاده می شود. رنگهای مصنوعی را میتوان در آب نباتها و در میان چیزهای بیشمار دیگر یافت. قنادان از آن برای افزودن رنگ به فراستینگها و محصولات پخته شده مختلف استفاده می کنند این رنگها پایدار هستند و به خوبی در برابر پخت مقاومت می کنند.
تفاوت بین رنگ های طبیعی و مصنوعی(سنتتیک)
از مهم ترین تفاوت های بین رنگ های طبیعی و مصنوعی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
منبع
رنگهای غذایی طبیعی: همانطور که از نام آن پیداست، رنگهای غذایی طبیعی از گیاهان، میوهها، سبزیجات و سایر مواد طبیعی تهیه میشوند. آنها حداقل پردازش می شوند و به طور کلی برای مصرف بی خطر در نظر گرفته می شوند.
رنگهای خوراکی مصنوعی: رنگهای خوراکی مصنوعی در آزمایشگاه ها به صورت شیمیایی سنتز می شوند. آنها از منابع طبیعی منشا نمی گیرند و از طریق یک سری واکنشهای شیمیایی ایجاد می شوند.
ترکیب شیمیایی
رنگهای طبیعی مواد غذایی: رنگدانه های موجود در رنگهای غذایی طبیعی از ترکیبات طبیعی مانند کلروفیل، کاروتنوئیدها و آنتوسیانین ها تشکیل شدهاند. اغلب این ترکیبات سرشار از آنتی اکسیداناند و می توانند فواید سلامتی بیشتری داشته باشند.
رنگهای خوراکی مصنوعی: رنگهای خوراکی مصنوعی از ترکیبات شیمیایی مصنوعی تشکیل شدهاند. برخی از این رنگ های مصنوعی نگرانی هایی را در مورد خطرات بالقوه سلامتی در صورت مصرف زیاد ایجاد کرده اند.
تنوع رنگ
رنگهای طبیعی غذا: رنگهای طبیعی مواد غذایی ممکن است به دلیل عواملی مانند منبع، شرایط رشد و روشهای استخراج، تغییراتی در شدت رنگ نشان دهند.
رنگ های خوراکی مصنوعی: رنگ های خوراکی مصنوعی طیف وسیعتری از رنگهای زنده و ثابت را ارائه می دهند. آنها را می توان دقیقاً برای دستیابی به سایههای خاص کنترل کرد و آنها را برای تولید غذاها و نوشیدنی های با رنگهای روشن ایده آل می کند.
ثبات
رنگهای غذایی طبیعی: عموماً رنگهای غذایی طبیعی پایداری کمتری در مقایسه با رنگهای مصنوعی دارند. زمانی که در معرض عواملی مانند گرما، نور و سطوح pH قرار می گیرند، ممکن است محو شود یا تغییر رنگ دهند، که می تواند استفاده از آنها را در کاربردهای خاص محدود کند.
رنگهای خوراکی مصنوعی: رنگهای مواد غذایی مصنوعی بسیار پایدار هستند و در مواجهه با عوامل محیطی کمتر در معرض محو شدن یا تخریب قرار میگیرند. این ثبات آنها را برای طیف گسترده ای از محصولات غذایی از جمله محصولات پخته شده، آب نبات و نوشیدنی ها مناسب می کند.
برچسب گذاری و مقررات
رنگهای غذایی طبیعی: در بسیاری از کشورها، رنگهای طبیعی مواد غذایی به دلیل منشاء طبیعی، اغلب مورد پسند مصرف کنندگان قرار می گیرند. با این حال، ممکن است تغییراتی در مقررات برچسبگذاری وجود داشته باشد و همه رنگهای طبیعی مواد غذایی بهعنوان ایمن پذیرفته نشدهاند.
رنگهای خوراکی مصنوعی: رنگهای مواد غذایی مصنوعی تابع مقررات سختگیرانه و فرآیندهای تأیید توسط مقامات ایمنی مواد غذایی، هستند. آنها معمولاً در صورت استفاده در محدوده های مشخص ایمن در نظر گرفته می شوند.
آیا رنگ های خوراکی مصنوعی یا همان رنگ سنتتیک برای انسان بی خطر هستند؟
برای تغییر رنگ غذا و نوشیدنی از رنگهای مصنوعی استفاده می شود. آنها این کار را به تنهایی یا با واکنش با مواد دیگر انجام می دهند. رنگهای زنده و جذاب، زیبایی مواد غذایی را افزایش می دهد. رنگها آنها را خوشمزه و اشتها آور می کنند. رنگهای سنتز شده شیمیایی برای مصرف صد درصد سالم نیستند، به همین دلیل قوانین و مقرراتی توسط سازمان استاندارد در مورد درصدی از این رنگها که می توانند در غذاها و نوشیدنی ها باشد، وضع شده است. این رنگ های مصنوعی بیشتر در غذاهای شیرین مانند آب نبات، کیک و شیرینی و تنقلات استفاده می شود. همچنین در نوشابه، دسرهای ژلاتینی، محصولات گوشتی مانند سوسیس و هات داگ استفاده می شود.
کلام پایانی
انتخاب بین رنگهای خوراکی طبیعی و مصنوعی در نهایت به کاربرد خاص و ترجیحات مصرف کننده بستگی دارد. در حالی که رنگهای مواد غذایی مصنوعی رنگهای زنده و پایداری را برای بسیاری از غذاها و نوشیدنیهای فرآوری شده ارائه می دهند، رنگ های غذایی طبیعی به دلیل منشاء طبیعی و فواید بالقوه سلامت محبوبیت پیدا کرده اند. هر دو نوع رنگ خوراکی مزایای خود را دارند و در صورت استفاده در محدوده ایمن برای مصرف بی خطر هستند.